Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Цанко Цанков направи първа тренировка преди историческото преплуване на Гибралтарския проток

Световният рекордьор на 12-часово непрекъснато плуване в 50-метров басейн от 2020 година Цанко Цанков излиза за поредното си предизвикателство, този път в международни води.

Почетният гражданин на Бургас днес пристигна в Испания със своя екип, дни преди да се включи във финалното състезание по преплуване на Гибралтарския проток от Европа до Африка. 24-ма са претендентите, преминали през ситото на квалификациите. Цанко е първият българин, който в организирано състезание ще атакува преплуването на Гибралтарския проток от испанския регион Тарифа до мароканския бряг на Танжер, общо около 18 километра.

35-годишният бургазлия направи днес 60-минутна тренировка във водите на Атлантическия океан, часове след като пристигна в Испания.

Историческото плуване в открити води на Цанко Цанков ще се състои с огромната подкрепа на Община Бургас, както и на спонсори. Очаква се стартът да е на 4 септември, неделя, в зависимост от атмосферните условия в района.

"Водата е 10 пъти по-солена от тази в Черно море. Температурата и е под 18 градуса. Ще изляза за победа, въпреки голямата конкуренция. При добро стечение на обстоятелствата, съм настроен за рекорд. Искам да финиширам първи и да развея на Африканския бряг българския флаг и този на Община Бургас, без чиято подкрепа нямаше как да се осъщ