Водолаз сам почисти от автомобилни гуми рибарското пристанище в Созопол

 

Бившият военен водолаз е моторът в акцията под вода в Созопол в последната кампания „Да изчистим България заедно“. Тогава заради акостирали риболовни кораби, доброволците не успяват да стигнат до част от отпадъците, натрупани на дъното, съобщава бТВ. 

„От гледна точка на сигурността, не исках да се врем под корабите, точно тук в този район, защото е по-плитко и има опасност от засядане. И сега като ги няма тези кораби от известно време кроях план, така да се каже, да дойдем да се съберем, да направим почистване, казва Недев.

На призива му за почистване друг не се отзовава, но това не го разколебава. Сам успява да извади от дъното над 20 автомобилни гуми. 

„Вечерта след почистването се чувствах по-лек, по-свободен, по-горд със себе си, защото все пак и аз съм замърсител. Карам кола, по някакъв начин замърсявам, ползвам разни перилни препарати, пак замърсявам и когато дам нещо такова от себе си, едно обикновено почистване, почвам да ставам с една точка по-добър“, твърди водолазът.

Благодарен е, че морето му е дало много, за това му връща жеста.

„Светът е общо-взето в една екологична катастрофа - много хора, много потребление, много замърсяване и когато правим нещо подобно, ние даваме една малка част от себе си за природата", споделя още Найден.

И мечтае вместо на отпадъци във водата, туристите да се любуват на археологически находки. За да стане възможно това кани съмишленици в почистване на морското дъно всяка първа неделя от месеца.