Популярни влогъри в кампания срещу онлайн тормоза

Заедно с още над 150 държави по целия свят България отбеляза на 11 февруари международния Ден за безопасен интернет. Десетки български училища и библиотеки си направиха регистрации на официалния сайт на Деня и организираха най-различни инициативи и дейности под мотото „Заедно за по-добър интернет“.

По традиция Денят беше открит с тържествена церемония за награждаване на трите най-добри отряда петокласници, преминали обучение по програмата на Центъра за безопасен интернет „Киберскаут“. Тази година това са ученици от Аксаково, Елин Пелин и Пловдив. Те получиха специални грамоти, връчени им от главен инспектор Михаил Драгоданов, ръководител на сектор в отдел „Киберпрестъпност“ при Главна дирекция „Борба с организираната престъпност”.

Денят за безопасен интернет даде началото на няколко кампании, свързани с безопасността на децата онлайн. За трета поредна година Коалицията за медийна грамотност в образованието обяви началото на едномесечна кампания "Дни на медийната грамотност", в рамките на която има предвидени различни инициативи и дейности както за деца, така и за родители. Организациите от Медийната коалиция подготвиха и материали в помощ на учителите, които те да ползват, за да проведат както занятия с децата, така и срещи с родителите. 

Паралелно започва и онлайн кампания #БезХейт - инициатива, която цели да се обърне внимание на тормоза онлайн. Кампанията включва някои от най-популярните лица в социалните мрежи като Айде БГ, Анди видео, Сузи и Рени, Павел Колев и Ицака, Елекса, Еляса и други. Те ще разкажат на последователите си за онлайн тормоза и ще ги призоват да отговарят на омразата онлайн с #БезХейт, както и да отправят позитивни послания в онлайн комуникацията си.в рамките на която популярни в интернет личности ще отправят свои послания срещу онлайн омразата.