Психолози препоръчват хигиена на информацията срещу паниката от коронавирус

Санитарни маски и дезинфектанти по аптеките в Бургас няма от дни, но търсенето им не спира.

„От понеделник е нещо страшно. Затова се принудихме да сложим надпис „няма маски“, обяснява помощник-фармацевтът Ваня Телепова. А Емине Хасан, управител на аптека в центъра, допълва: 

„Забелязвам, че хората се запасяват. Запасяват се с всякакви лекарства - с хранителни добавки, с лекарства за хронични заболявания, спиртът се очаква да бъде дефицитен тези дни. Лекарствени продукти, които по принцип една опаковка е достатъчна за един месец, те си купуват 2-3 опаковки“. 

Въпреки повишеното търсене хора с маски по улиците почти не се виждат.

Презапасяването е неоправдано и води до недостиг на предпазни средства за медицинските работници, които се нуждаят от тях, предупреждават от здравната инспекция.  

„Това е проблем за лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, които непрекъснато извършват лечебна дейност. Не може да се извършват операции, не може да се преглеждат болни, даже с респираторни заболявания, грип и лекарите да бъдат без маски, предупреждава д-р Величка Григорова от РЗИ - Бургас. 

„Българинът няма какво да се притеснява! Много по-ефикасни от маските са самите дезинфектанти. Където свършат дезинфектантите и спиртовете, хората да погледнат в мазето и да си вземат бутилката с ракия и тя ще свърши не по-лоша работа. Има такива малки шишенца от 100 - 200 милилитра, идеални са за случая, смята собственикът на една от големите фармацевтични компании в Бургас Георги Базотев. 

Според търговци на лекарства, производителите на санитарни материали наваксват с липсата им и скоро цената им отново ще падне. Освен в Китай, медицински маски се произвеждат в Турция, Израел и други държави, а пазарът започва да се нормализира. 

„Като се има предвид, че тя струваше 3 стотинки преди два месеца, значи вероятно след два месеца пак ще струва три стотинки. „Очаквам колега производител от Израел да дойде, но трябва да ви кажа, че преди два дена имаше тук производител от Турция, който предложи маските на 52 евроцента“, обяснява Базотев. 

В хипермаркетите има повишено търсене на продукти от първа необходимост. Купуват се предимно промоционални стоки, като олио, ориз, също и консерви.  

Психолозите обясняват, че когато сме обзети от паника, реагираме неадекватно. 

„Страхът има много маски. Една от маските, например е чувството за хумор. Много хора вентилират своя страх в момента с чувство за хумор. Други взимат мерки като се презапасяват с маски. Някои четат свръх много информация, други отказват да приемат всякаква информация, свързана с болести. Всичко това показва едно - нас ни е страх“, казва психологът Елена Топкарова. И препоръчва хигиена на информацията и умерена доза предпазни мерки.