Учениците в Бургаска област излизат в грипна ваканция до 9 март

Бургаските ученици излизат в грипна ваканция от 4-ти до 6-ти март, включително. В момента в община Бургас отсъстващите от класните стаи ученици са между 20 и 30 % или 469, с 11 повече от границата за обявяване на грипна епидемия.

Грипният вирус този път е от тип Б и засяга най-много децата между 5 и 15-годишна възраст. Това стана ясноот заседание на Областния противоепидемиологичен щаб за борба с ГРИП и ОРЗ днес.

Детските градини и ясли ще продължат да работят при режим "засилен филтър". Ще бъдат използвани термометри, дезинфекциращи платчета и постелки, трикратни дезинферкции на спалните помещения и местата за игра на децата, както и проверки още на входа на градината.

Други противоепидемичните мерки, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите.

Участието на бургаски ученици в организираните събития за 3-ти март ще бъде отменено. Големият концерт на площад "Тройката" ще се проведе без бургаските духови оркестри, детските хорове и танцовите групи. Остава тържественият ритуал в 11.00 часа по издигането на националния, общинския и европейския флаг, както и полагането на венци и цветя пред Паметника на руските освободители в 11.30 часа. Празничният концерт в Бургаската опера също ще се проведе без участието на деца и ученици. 

Община Бургас е уведомила и организаторите на останалите прояви за рисково струпване на хора и обявената грипна епидемия в града. 

Всички директории учители ще възлагат чрез своята електронна система задачи и уроци от учебната прогрмаа на децата, за да не изостанат те с учебния материал през този период.

Кметът разпореди на "Бургасбус" да извърши дезинфекциране на всички свои автобуси, които се движат по линиите на градския транспорт.

Още снимки