Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Връщат маските на закрито - нови мерки заради ръста на заболели

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, държавата въвежда по-строги мерки за борба с КОВИД-19 Маските на закрито отново стават задължителни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

Той посочи, че има увеличение на броя на носителите на коронавируса, както и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани. Без да се въвеждат нови извънредни, тежки мерки, от Щаба призовават българите да спазват по-стриктно действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса.

От утре в 00.00 часа все пак се въвеждат нови мерки – мероприятията на закрито ще бъдат при пълняемост до 50 % от капацитета на съответната зала, като задължително ще се носят маски, шлемове; в нощните заведения, кина, театри, спортни заведения на закрити обществени места, магазини, молове и др. ще се спазва физическа дистанция от метър и половина и задължително персоналът ще носи маски; засилват се мерките за носене на маски в транспорта, болниците и аптеките.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва физическа дистанция. При останалите спортни събития пълняемостта да бъде до 50%, или през седалка, ако няма седалки - тогава да се спазва дистанция от метър и половина.

"Това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", каза Ананиев и допълни, че до края на седмицата ще се реши дали ще продължи извънредната епидемична обстановка в страната.