Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Удължиха до 15 юли извънредната епидемична обстановка

До 15 юли ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, това реши на заседание МС след предложение на здравния министър Кирил Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че няма дисциплина и не се спазват правилата.

„Бяхме единствените, които дадохме възможност на нашите футболисти да играят пред публика. И какво направи публиката - струпа се накуп без маски, затова има рестрикция сега по 1000 души на сектор. Най-вероятно, ако така продължат, ще затворим стадионите, както в Германия, Франция, Италия. Явно когато направиш жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората, видяхте какво правят там. Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните“, заяви Борисов.

„През този период няма да се налагат нови или стари тежки мерки. Ще заложим на тези, които прилагаме и сега - забрана за влизане на територията на страната и карантина за влизане от определени държави, хигиена на ръцете, физическа дистанция от най-малко1.5 метра, дезинфекция, носене на защитни маски на закрити места, дистанционна работа, ограничаване на събиранията и масовите мероприятия. Силно ще завишим контрола, каза здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев аргументира последното предложение, като посочи, че причинителят е вирус с неизяснен произход и инфекциозност.

"Няма данни за изграден ефективен имунитет. COVID-19 нанася сериозна опасност за обществото - асимптомен вирусоносител може също да е източник на заболяването, а не само заразен. Няма ваксина, нито специфична профилактична мярка", заяви здравният министър.

Повишаване на интензивността на епидемичния процес и увеличаване на разпространението на коронавируса, отчете Ананиев. След 9 юни има значително завишаване на броя хора, които са носители или болни от коранавирус. В периода 27 май-9 юни среднодневният брой е 26, докато от 10-23 юни нараства на 84 случая на ден, което е увеличение с 3.2%. 

Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и правят по 2 000 теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.

Според здравния министър, вирусът продължава да е с неизвестен произход и инфекциозност, няма данни за изграден колективен имунитет.