Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Данъчните отбелязват професионалния си празник с рекордни приходи за годината

На 16 ноември Националната агенция за приходите отбелязва професионалния си празник Деня на Свети Матей - първият събирач на данъци. Навръх празника си данъчните отчитат още една година на рекордни приходи. До 31 октомври 2021 г. в НАП са постъпили близо 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година. За улеснение на данъкоплатците НАП предлага 150 различни онлайн услуги, което я нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции.

Бургаската териториална дирекция на НАП също отбелязва ръст на приходите. За първите 10 месеца на годината постъпленията са 1 млрд.  лева, което е със 142 милиона лева повече в сравнение със същия период на миналата година. Най-голям е ръстът при приходите от ДДС – 26 на сто. Само за месец октомври в бюджета са внесени повече от 105 милиона лева, което е с близо 7,5 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

„Постигнатите отлични резултати се дължат както на добрата работа на всички служители в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите. Не мога да не спомена повишената ефективност на контролната дейност и постигнатите много добри резултати в борбата срещу сивата икономика. Факт е, че неуморният и отговорен труд, високите професионални стандарти, непрекъснатото развитие на електронните услуги, съобразно потребностите на потребителите, бързината, точността и коректността в защитата на публичния интерес, дават измерим резултат. Така трябва да се развива НАП – непрекъснато да повишава качеството на предлаганите услуги и да намалява разходите на гражданите и фирмите, като ги улеснява да спазват задълженията си“, каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов в обръщението си към служителите на приходната агенция.

От своя страна териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева коментира, че положителната промяна в поведението на данъкоплатците е недвусмислен знак, че посоката в действията на приходната администрация е вярна. Като съществен принос в постигнатите добри резултати тя открои и високия професионализъм в работата на служителите на НАП Бургас.