Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Повишават най-ниските пенсии, промяната трябва да влезе в сила от 25 декември.

Вдигат най-ниските пенсии с 14%. Социалната пенсия за старост да бъде повишена от 148,71 лв. на 170 лв. предвижда проект, който е пуснат за обществено обсъждане. Промяната трябва да влезе в сила от 25 декември. Право да получат тази пенсия имат хора над 70 години, които нямат друга пенсия, т.е. нямат необходимия стаж. Допълнително изискване за получаване на социална пенсия за старост е годишният доход на член от семейството да е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход за страната през последните 12 месеца.

Преди разпускането на последния парламент депутатите решиха от 25 декември 2021 г. минималната пенсия за стаж и възраст да бъде повишена от 300 лв. на 370 лв. От същата дата ще се увеличи и тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж. Затова всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж. 

За да бъде справедливо повишението на всички пенсии, се предлага вдигане и на социалната пенсия за старост, пише в мотивите към промяната. В резултат ще се повишат и другите пенсии, които не са свързани с трудова дейност (пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия), както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост като например добавката за чужда помощ.

С предлаганото увеличение на социалната пенсия за старост ще нарасне и социалната пенсия за инвалидност. Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто получават 125 на сто от социалната пенсия за старост. Затова парите за тях от 25 декември ще нараснат от 185,89 лв. на 212,50 лв. Над 330 000 души получават социални пенсии за инвалидност.

Хората с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто взимат социална пенсия за инвалидност в размер на 135 на сто от социалната пенсия за старост. Така парите за тях ще нараснат от 200,76 лв. на 229,50 лв.