Аверите на Перата топят измислен герой за аферата със „свинските опашки”

Анонимният Илиян от Поморие връзвал афганистанците, според показанията на групичката на Назимов те отишли на барбекю и да почистят гората

Криминално проявеният Петър Низамов-Перата и двамата му адвокати превърнаха в пълен цирк първия процес за „лов на бежанци” у нас. Те категорично се обявиха против стартирането на делото с довода, че то трябвало да се гледа в Малко Търново, а не в Бургас. Според адвокат Иван Стоянов пък извършеното от клиента му изобщо не било престъпление, предаде Флагман.

В съдебната зала беше разпитано и едно от момчетата, което е било заедно с Перата на 10 април при задържането на тримата афганистанци. 24-годишният Илиян Парушев се кълнеше, че не е близък с Низамов. Двамата просто тренирали заедно от известно време и се уговорили във Фейсбук да отидат на барбекю в гората и забележете – да почистят мръсотията, която бежанците оставяли след себе си. Младежът, който беше късо подстриган, с широк гръб и счупени уши, призна, че част от групата била въоръжена с ножове.

„Петър ни обясни, че ще ни трябват, тъй като гората е гъста и трябва да си проправяме път. Той каза, че не трябва да използваме оръжията срещу мигрантите”, заяви бургазлията.

Младият мъж говореше доста объркано, не знаеше името на р. Велека, но същевременно беше категоричен, че не Низамов е връзвал афганистанците, а човек на име Илиян от Поморие.

„Разделихме се на две групи. Аз Петър, Митко и Динко тръгнахме напред, а малко зад нас бяха Илиян и другите. Разбрахме се да не изостават много, защото в района е пълно с мигранти и може да се наложи да повикаме другите на помощ. Около 5-6 м пред нас вървеше Петър. Изведнъж изскочи едър мъж, който го нападна. Двамата се сбориха и паднаха на земята. После изскочиха още двама и ние се намесихме. Аз знам някои хватки от борбата и помогнах да ги обезвредим. Извикахме останалите и тогава дойде Илиян от Поморие, който извади миши опашки и ги върза”, разказа бургазлията.

След това заедно с Перата се качили нависоко, за да търсят обхват и да сигнализират. През цялото време, докато прокурорът задаваше въпроси на свидетеля, които да уточнят обстановката, Низамов прекъсваше представителя на държавното обвинение с думите, че притискал авера му. Това значително попречи на самия разпит и изясняването в детайли на случката.

Районният съдия Анатоли Бобоков търпеливо изслуша разказа, след което обяви, че има противоречия в показанията на Илиян Парушев. Пред разследващите младежът обяснил, че не е видял кой връзва мигрантите, а сега изведнъж се появява мистичния Илиян от Поморие, който трябва да опере пешкира вместо Низамов, ако изобщо подобен човек съществува.

Парушев твърдеше, че  разследващите са го принудили да подпише показания, които той не бил давал. В районното го заплашили, че е обвиняем и че ако не прави каквото му кажат, ще се озове в ареста. Не стана ясно обаче защо Парушев не се е обадил на адвоката си и защо е подписал показания, които дори не е прочел.

В съдебната зала бяха разпитани и представители на гранична полиция, които се отзовали на сигнала за заловени мигранти. Всички те разказаха, че при пристигането им тримата са седели кротко на земята, не се съпротивлявали по никакъв начин. Единият бил завързан със свински опашки, а по китките на останалите личали белези от такива. Афганистанците обяснили на един от граничарите, че помислили Перата и аверите му за полицаи.

Показания даде и служителят от ОДМВР-Бургас Георги Гочев. Той разказа подробности около ареста на Низамов два дни след случката край Малко Търново. Полицаите реагирали на информация, че Мерцедесът на Перата е забелязан във вътрешен двор на ул. „Ивайло”. Униформените действали светкавично и заловили на място подсъдимия. В него намерили ключове за апартамент в близката кооперация. Там открили раница с мачете, мобилни телефони и лаптопи. На масата в кухнята пък имало марихуана.

Перата и адвокатите му всячески атакуваха и опитваха да изнервят свидетеля, целейки да компрометират извършеното претърсване на адреса. Според разследващия полицай обаче всичко е било направено законно в присъствието на обвиняемия и поемни лица. На място е имало и маскирани служители на Специализирани полицейски сили, които са участвали в ареста на криминално проявения бургазлия.

Делото срещу Петър Низамов продължава в Бургаския районен съд.