ГЕРБ-Бургас: Обвиненията и обещанията на БСП в социалната политика нямат връзка с реалността

 

Само в рамките на няколко дни ставаме свидетели как БСП дава обещания в социалната сфера, които надминават 3 млрд.лв. годишно. Заявките в общественото пространство се дават без обяснения от къде ще се вземат средствата. За един цял мандат това са 12 млрд.лв. – обещания за по-високи пенсии и доходи. Или лъжат за данъците, или за пенсиите. Най-вероятно и за двете.

Социалистите заявиха, че от 8 млн. българи нито един от тях няма да остане под или на прага на бедността. Разбира се никой не казва как ще се случи това.

За ГЕРБ борбата с безработицата е важна, а в момента тя е на най-ниските си нива за последните 8 години – 8%. През миналата година работа са започнали над 210 000 души.  От тази година въведохме и още една мярка за безработните – държавата ще им плаща част от разходите в продължение на една година, ако си намерят работа на повече от 50 км от там, където живеят. 

За хората с най-ниски заплати  - от 1 януари 2017 г. минималната заплата се увеличи на 460 лв. – с 40 лв. повече спрямо 2016 г. В сравнение 2011 г. ръстът е със 70%. Тогава размерът й беше 270 лв.

Производителността на труда се е увеличила с 4,2%, тоест за един час труд един човек произвежда продукт за 17,4 лв. По данни на Евростат производителността в България е най-ниска в целия Европейски съюз. 

Друга лъжа на БСП е твърдението, че ще преизчисли пенсиите и това ще доведе до поне 20% увеличение на най-старите и най-ниските пенсии.

Ние сме гарантирали, че от 1 юли 2017 г. всички пенсии ще се увеличат с 2,4%. Освен това за всяка Коледа и Великден сме подпомагали и хората с най-ниски пенсии – над 250 млн. лв. струва това на държавата. Вдигаме пенсиите, но и намаляваме дефицита в системата. А това гарантира стабилност. В сравнение с 2013 г. средната пенсия е нараснала с 16%. 

Подобно увеличение на пенсиите, което предлага БСП трябва да е за сметка на много по-високи данъци и осигуровки, ако не искат да срутят пенсионната система. Но това разбира се не се казва. 

Друга неистина е твърдението, че има опасност от спиране на ОП „Развитие на човешките ресурси“. Категорично тази програма е сред най-успешно изпълняваните в момента. Програмираните средства са над 60%. Отделени са 360 млн. в подкрепа на бизнеса, 194 млн.лв., за да живеят децата от домовете по-добре. Работят 14 000 лични асистенти в помощ на нуждаещите се. 

Лъжа е и твърдението, че са замразени помощите за хора с увреждания. За първи път от тази година въвеждаме диверсификация на помощите за децата с увреждания, като децата с увреждания ще получават по 930 лв. месечно.