Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град

Бургас показва за първи път как ще изглежда новият Студентски град

Бургас си постави амбициозната цел да изгради Студентски град в територията западно от държавния ВУЗ "Проф.д-р Асен Златаров". В първия етап на проекта е предвидено на площ от 30 декара да има научно-изследователски лаборатории и дигитална библиотека, паркови пространства, зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито.

Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, зарядни станции, съобщава bTV. В близост ще има спирка на градския транспорт, както и велоалея, която да свързва градските трасета с новата зона.

Планът е високотехнологичният кампус с жилища за студенти и преподаватели да бъде в сърцето на Студентското градче. Това ще бъде сграда, обединяваща дейности на всички бургаски университети, като им осигурява място за обучение, научна и културна дейност. Тя ще е ситуирана в зелена среда. В нея ще има помещения за настаняване, лаборатории, удобни и модерни споделени пространства.   

Планира се строежът да започне от една сграда за общежитие и на учебния корпус, за да се осигурят поне най-необходимите сгради за бургаските университети и за тези, които имат разкрити филиали на територията на града, а именно четирите университета в Бургас: „Проф. д-р Асен Златаров“, БСУ, филиалите на НХА и СУ „Св. Климент Охридски“.

Инициативата за изграждането на Студентски кампус е на кмета Димитър Николов и получава подкрепата на почти всички политически сили. Голяма част от тях гарантираха, че Бургас ще получи подкрепа за реализирането на проект, който е без аналог в България. Очаква се с привличането на повече млади хора да се подобри и бизнес средата, тъй като общоизвестен факт е, че досега големи стратегически инвеститори забавят инвестициите си край морето, защото няма достатъчно кадри за бизнесите им.

  • Cпopeд изнeceнaтa oт Coфийcĸия yнивepcитeт "Cвeти Kлимeнт Oxpидcĸи" инфopмaция, cлeд oĸoнчaтeлнoтo ĸ...