Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Единствена по рода си изложба представя богатото християнско наследство на Поморие

В деня, когато Православната църква чества Света великомъченица Марина, Исторически музей – Поморие представи първата по рода си изложба  „Православието в Поморие – минало и настояще”. Експозицията е посветена на богатото християнско  наследство на Поморие – на неговите духовни традиции и религиозни деятели.

Кметът Иван Алексиев приветства гостите на събитието с думите: “Още от древността Поморие е бил важен духовен център. Анхиало е бил люлката на християнството в миналото, бил е важна митрополия с много ерудирани духовни водачи. Всяка година Поморие става център на православието и православната музика с провеждането на международния фестивал „Света Богородица – Достойно Есть”. Богатата християнска история е съхранена и в храмовете на града, сред които единственият мъжки манастир на българското Черноморие – „Свети Георги” и най-старият действащ храм „Преображение Господне”.  Тази изложба показва значимата роля на Анхиало в миналото и на Поморие в настоящето за запазване на християнството и за огромната роля на града ни за развитието на Черноморския регион.

Изложбата бе открита с водосвет, отслужен от Негово преосвещенство Агатополски епископ Иеротей, както и с песнопенията на дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично”.

„Древният Анхиало е уникален град, в който може да се проследи историята на Църквата от апостолско време до днешни дни. Град, в който са проповядвали апостоли и мъченици, който е родил вселенски патриарси и борци за вярата. Навярно от там е и благословението на земята и лозите, както и на лечебната сила на калта.”, каза епископ Иеротей.

Любка Николова, уредник в отдел „Нова и най-нова история” в Исторически музей – Поморие, разказа за съдържанието на изложбата, в която могат да се видят средновековни стенописни фрагменти, кръстове-реликварии, образци на иконографското изкуство от XVIII – XIX век, красива църковна утвар, богослужебни одежди, книги и други. В близките дни предстои да станат част от експозицията плащаница, дарение от църковното настоятелство при храм „Св. Рождество Богородично”, която в момента е предоставена за реставрация, както и копие на Анхиалската кондика от XIX в.

Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.