Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Пет нови скулптури обогатиха градската среда в Поморие

Приключи първият за Поморие международен симпозиум по скулптура „Светът е море 2020“.

„Метаморфоза“, „Прераждане“, „Морски форми“, „Трона на Нептун“ и „Тяло“ са имената на скулптурите, които техните автори, съответно Милена Младенова, Клаус Хунзикер, Атанас Стоянов, Добрин Вътев и Даниел Кънчев, създадоха по време на симпозиума.

„Всички скулптури ще останат за града. Освен тези пет произведения, бяха изработени и още няколко по-малки пластики, които също ще бъдат експонирани на различни места. Стилизирани под формата на котва, яхта и сърф, те ще напомнят, че освен всичко друго, Поморие е и град на ветроходството“, каза директорът на ГХГ „Дечко Стоев“ Милчо Талев, който официално представи творбите и техните автори.

„Благодаря на всички участници. Задачата беше изключително трудна, но резултатите са впечатляващи. Догодина ще продължим със следващото издание на симпозиума, защото всички тези скулптури, разположени в града ни, подобряват градската среда и придават онзи невероятен творчески дух, който Поморие запази за разлика от останалите черноморски градове. Защото тук всяка година виждаме нещо ново“, каза кметът Иван Алексиев, като предложи пластиката с формата на сърф да бъде специален символичен подарък за проф. Николай Янев – най-добрият сърфист сред математиците, почетен гражданин и приятел на Поморие, който също присъства на събитието.

Каменната експозиция събра десетки жители и гости на Поморие, които освен интересни снимки, проследиха работния процес на творците, на специално подготвена видеопрезентация.