Ще се стигне ли до референдум в Поморие за апетитна част от центъра на града?

Ще се стигне ли до референдум в Поморие за апетитна част от центъра на града?

На последното си заседание Общинският съвет в Поморие не прие докладната записка на кмета Иван Алексиев за съгласуване на проект за изменение на подробния устройствен план за пространството „Кораба“. Идеята на градоначалника е теренът да бъден разделен, за да се обособят зелени площи и детска площадка. 

„Явно общинските съветници, които гласуваха с „въздържал се“ не разбраха смисъла на докладната и на процедурата, която предлагам в качеството си на кмет на община Поморие“, написа сед заседанието Алексиев и се обърна към жителите на Поморие:

„Докладната касае и изисква единствено и само съгласуване на подробния устройствен план. В една процедура по изменение на ПУП, независимо какъв е той – частен, общински или държавен, задължително се иска съгласието на собствениците. В случая, собственик на този терен е Общинският съвет. От съветниците се искаше да изразят мнение – да разделим ли терена на две части, като единият да остане където е сградата на „Кораба“, а другият да стане за озеленяване, или да не го разделяме. Да или Не.

Тези съветници, които гласуваха с „въздържал се“ реално не казаха нито Да, нито Не. Те нямат мнение по въпроса ли? Те са собственици и нямат мнение по въпроса за собствеността си ли?

Относно изразените доводи, че трябва да се изчака решението на Съда, пояснявам: Каквото и да реши Съдът, той няма отношение по собствеността. Съдът има отношение по процедурата – дали е спазена или не. Ако тя не е спазена ще ни даде указания как да я продължим т.е. тъй като в съда е атакувана издадената заповед за допускане на ПУП, ако тя е трябвало да се обяви по друг ред, съдът ще ни върне в тази позиция – да я обявим. Съдът няма да се произнесе относно желанието на собственика какво да се случи с имота му. А какво е желанието на собственика, който гласува с „въздържал се“?

Подробният устройствен план се изготвя по служебен път. Единствен собственик е Община Поморие в лицето на Общински съвет-Поморие. Носителите на ограничени вещни права, в случая – дружество „Хоризонт” АД, нямат отношение към собствеността и затова не са уведомени, когато заповедта е издадена. Освен това, заповедта е обявена по общия ред. Срокът й за обжалване е двумесечен, а не 14-дневен, както обикновено при такива обявления. Кой и с какво е ощетен в случая? Считам, че е точно обратното – всеки има право да обжалва, дори и носителят на ограничени вещни права и той го прави, именно защото му е предоставено законовото право за това, следвайки законовата процедура, която провежда Общината за разделяне на имота и отреждането на част от него за озеленяване.

Всички съседи на имота, включително и „Хоризонт“ АД са уведомени за промяната на ПУП-а и се иска тяхното съгласие. Просто „Хоризонт“ АД не иска да има терен за озеленяване и детски кът, за да може да си разположи маси за консумация.

В тази връзка, обжалването не спира процедурата по получаване на съгласие от собственика за този терен – Общинският съвет, който трябваше да каже Да или Не. Ако не са съгласни, защо не са съгласни. А те се ВЪЗДЪРЖАХА. Въздържаха се да дадат съгласие в центъра на Поморие да има зелен кът, като заеха позиция на жалбоподател, който изчаква решение на друга институция. Явно някои от общинските съветници все още не разбират, че те са от другата страна – от страната на обществения интерес, а не на който и да е жалбоподател, несъгласен с политиката на Общината.

Реално с 10 гласа „за“ и 10 – „въздържал се“, докладната не просто не се прие. Получи се паритет, а взето решение няма. Вярвам, че е нужно още малко време на общинските съветници да формират мнението си, поради което на последващо заседание, аз отново ще внеса докладната в същия й вид и с надеждата да получа ясното становище на собственика. А ясното становище на собственика се изразява чрез мнението на всеки един от общинските съветници, избрани да бъдат такива, за да взимат решения в интерес на обществото.

Само в случай, че решението им е отрицателно, т.е. ако явно гласуват против и не са съгласни така да се раздели имота, ще предизвикам допитване до гражданите на Поморие (местен референдум), за да съм сигурен, че представляващите ги общински съветници са изразили правилно мнение от името на поморийци.

А дали мястото им е там, ако мнението на избиратели и избраници не съвпада е въпрос, който също следва да бъде зададен“.

Казусът с „Кораба“ продължава повече от десетилетие, след като  дружеството изявява желание да закупи терена, но след отказ от администрацията, завежда дело. Как ще бъде разрешен спорния въпрос и ще се стигне ли до референдум - предстои да разберем. 

 

  • Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града. Със сред...
  • Със средства от капиталовата програма на Община Поморие бе направен основен ремонт на улица „Арда“ в...