Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Ремонтиран е големият остров на гривестите рибарки пред Музея на солта

Приключи 26-тата консервационна бригада на Поморийско езеро, организирана от сдружение „Зелени Балкани“. Пет работни дни 30 доброволци в най-различни възрастови групи, професии, държави и населени места, но обединени от общата кауза – любовта към природата, работиха на брега на солената лагуна. Те посветиха време и усилия за опазването на редките видове и местообитания в Поморийско езеро като ремонтираха острова пред Музея на солта, на който гнезди колонията на гривестите рибарки.

Укрепена беше дървената част на острова с допълнителни 150 колчета, които ще предпазват от влиянието на вълните. С кофи и лопати, наредени в жива верига доброволците пренасяха субстрат от дъното на езерото (основно мидени черупки и пясък) и значително увеличиха площта на острова, който бе сериозно пострадал през последната зима от високото ниво на езерните води.

Островът първоначално е изграден с помощта и усилията на доброволци на „Зелени Балкани“, което подпомогна завръщането на гривестата рибарка като гнездящ вид в езерото, а колонията й днес е най-голямата на Балканския полуостров.

Природозащитна бригада „Поморийско езеро 2021“ е организирана от „Зелени Балкани“ в рамките на проект „Живот за Поморийската лагуна“, съфинансиран от програма LIFE на ЕС.