Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Една от най-уникалните находки в света може да бъде видяна в Археологическия музей в Бургас

Една от най-ценните находки, открити по време на разкопките през 2021 г. в средновековния град Русокастро, е керамичен съд, изобразяващ едно от най-почитаните животни в централна Азия – барс или снежен леопард.

При проучването на водохранилището на замъка е открит изящен, необикновен, красив, художествено изработен керамичен съд, чиято украса е изпълнена с техниката „сграфито”.

Рисунката е изобразена върху блюдо с ниско столче. Представен е снежен леопард – барс, в ход надясно, замахнал хищно с лявата си лапа. В детайл са представени петната по тялото, главата и яростно размаханата опашка. Глазурата е безцветна, с жълти и зелени петна. Артефактът е изработен най-вероятно в керамично ателие в средновековната българска столица Търново през XIV в.

Без съмнение откритието на бургаските археолози е от световна величина. Всеки, който иска да види на живо популярната историческа находка и да научи повече за нея може да го направи като посети изложбата „Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие”, намираща се в Археологически музей Бургас до 31-ви октомври, тази година.

Всички експозиции на Регионален исторически музей Бургас са отворени за посещение всеки ден, от 10:00 до 19:00 часа.