Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Ученици от ОУ „Братя Миладинови“ спечелиха областното състезание по Първа помощ на младежкия Червен кръст

Ученици от ОУ „Братя Миладинови“ спечелиха областното състезание по Първа помощ на младежкия Червен кръст, което се проведе вчера в района на Експо център "Флора Бургас". В него ученици на възраст 12-14 години демонстрираха умения за оказване на първа помощ. В зрелищното състезание на общо 9 пункта, сили премериха отбори от 8 училища от Бургас и Айтос.

Победители в крайното класиране станаха учениците от отбора на ОУ "Братя Миладинови", показвайки отлична работа в екип и солидни позания по темата. На второ и трето място се касираха съответно отборите на ОУ "Св. Княз Борис I” и СУ "Хр.Ботев" - Айтос. Победителите в областния кръг на състезанието ще представляват Бургаска област на Националното състезание на УЕПП в Долни Лозен, София на 9-10 юни.

Състезателната първа помощ тества уменията на подрастващите да се справят с кризисни състояния и да помагат на пострадали в зависимост от спецификата и степента на нараняванията. Оценяват се и качества като бързина, екипност, съобразителност, проверяват се уменията на младежите да действат адекватно за облекчаване болката на пострадалите до пристигане на медицински екип. Оказването на първа помощ на пострадал в рамките на първите 6-8 минути след възникване на инцидента е жизнено важно, затова целта на БМЧК е да бъдат обучени повече млади хора по темата.