Собственици могат да включат земите си в карта за свободно къмпингуване

Собственици могат да включат земите си в карта за свободно къмпингуване

Наред със стартиращите проверки за нерегламентирано разположени каравани и кемпери, ще се търсят и частни терени по Южното Черноморие за включването им в карта с места за свободно къмпингуване. Тази инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройство цели освен създаване на такава карта, но и изработване на наредба, регулираща свободното къмпингуване.

Терените, подходящи за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, могат да са горски или земеделски. Те не се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, но подлежат на регулация спрямо поставянето на обекти в тях. От МРРБ уточняват, че предлаганите имоти трябва да са извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и вече категоризираните къмпинги, а защитени местности и природни забележителности не могат да бъдат предлагани.

Собствениците на такъв вид терени могат да заявят интерес до Областна администрация за включването на земите в специализираната карта с места за свободно къмпингуване. Изпратените предложения ще бъдат обстойно изследвани от МРРБ по отношение на пожарна безопасност, риск от бедствия и биха могли да се отразят в официален регистър.