С официална церемония отбелязаха приемането ни в Шенген по въздух и вода

С официална церемония отбелязаха приемането ни в Шенген по въздух и вода

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в ЕС, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на церемонията, с която официално беше отбелязано приемането ни в единното пространство по въздух и вода.

"Шенген не е ограда, добави Денков. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи", подчерта Денков. "Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още Денков.

"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

"Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Габриел.