Проверки по морето заради незаконни каравани на плажа, глобите достигат 5 хил. лв

Проверки по морето заради незаконни каравани на плажа, глобите достигат 5 хил. лв

Започват проверки по морето за незаконно поставени кемпери и каравани, след като изтече времето за доброволното им премахване.

Гората край залива Вромос от години се ползва като импровизиран къмпинг през лятото, но и през зимата - като паркинг, на който собственици на каравани си оставят превозните средства да зимуват, за да си пазят място за следващия сезон.

„Имаме подадени много сигнали за незаконно поставени кемпери и каравани по плажовете в нашата област, затова областният управител на Бургас е предприел мерки, с които уведомяваме собствениците на тези превозни средства да ги преместят доброволно. Даваме им гратисен период, тъй като те нарушават няколко закона", каза в "Тази сутрин" по bTV зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

"Днес в 14:00 ч. започват проверките и ще им бъдат връчени предупредителни протоколи, където ще бъде описано какво нарушават и ще им дадем време да преместят превозните си средства. А ако не ги преместят – ще пристъпим към съставяне на актове за административно нарушение. Глобите са до 5 000 лева", подчерта още той.

"Безразборното поставяне на каравани е предпоставка за възникване на пожари. Всяка година имаме по няколко изгорели каравани. В установените къмпинги правим проверки всяка година и се виждат наличните пожаротехнически средства за първоначално гасене. Но тук няма такава организация, а в повечето случаи плажуващите и къмпингуващите нямат готовност да реагират при опасност от пожар", обясни старши комисар Николай Николаев.