Общо 2616 лв. струва издръжката на живот за тричленно семейство

Общо 2616 лв. струва издръжката на живот за тричленно семейство

Общо 2616 лв. струва нетно издръжката на живот за тричленно семейство – двама възрастни, работещи, и едно дете до 14 години. Това съобщи на пресконференция президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров, който представи данни на Наблюдение на потребителските цени и заплата за издръжка на Института за социални и синдикални изследвания и обучение (ИССИО) към март 2024 г.

Доходът, необходим за издръжка, нараства с 1,1% на тримесечна база и с 4,3% на годишна база, отбеляза Димитров. Той добави, че в периода март 2023 - март 2024 г. издръжката на живот е нараснала със 107 лв. за тричленно семейство и с 60 лв. за сам човек.

Общо 65,3% от работещите българи не достигат заплатите за издръжка, а с трудови възнаграждения до 1000 лв. са 32,1% или 820 хил., българи, това са т.нар работещи бедни, обясни Пламен Димитров. Той каза още, че средният осигурителен доход се увеличава с 14,7%. Намаляват хората, които не достигат заплатата за издръжка, което по думите на президента на КНСБ е добра новина, постигната и благодарение на натиска на синдиката за увеличение на заплатите. 

Любослав Костов, директор на ИССИО съобщи, че през последното тримесечие ситуацията при двайсетте продукти от малката потребителска кошница е разнородна. Сред стоките в малката потребителска кошница са брашно, хляб, ориз, кайма, кренвирши, прясно мляко, кисело мляко, яйца, олио. Той обясни, че има стоки, които поскъпват двуцифрено, като кренвиршите, месото и каймата с между 10 и 15%. Общо 108 лв. са стрували тези 20 стоки през миналата година, а сега – 113 лв., което е ръст от около 4,2%. 

При сравнение на цените на стоките у нас с тези в шест други държави Костов поясни, че сиренето например е по-евтино в Испания, във Франция, Хърватия, Нидерландия и Румъния, като само в Германия цената му е малко-по-висока. Същото се отнася и за цената на хляба, коментира той. Любослав Костов обобщи, че 58 евро в България струват тези 20 продукта от малката потребителска кошница, докато в Испания, Франция, Хърватия и Румъния с по-малко евро могат да се купят същите стоки. В България тези стоки могат да се купят 8,2 пъти, докато в Испания – 26 пъти, във Франция – 33 пъти, в Румъния – 15 пъти.