Викарий от Пловдив и секретар на Светия синод: Кои са издигнатите за Сливенски митрополит

Викарий от Пловдив и секретар на Светия синод: Кои са издигнатите за Сливенски митрополит

Мелнишкият епископ Герасим и Знеполски епископ Арсений са двамата кандидати да оглавят Сливенската митрополия, излъчени от Епархийския събор.

Между двамата Светият синод ще избира на 26 май. Изборът днес се проведе при пълен кворум с 42-ма епархийски избиратели от седемте сливенски духовни околии, съобщава БТА. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницки епископ Пахомий, за Велички епископ Сионий и за Велбъждски епископ Исаак, както и два гласа за Главиницки епископ Макарий.

На 26 май ще се състои каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, посочени от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който почина на 9 януари 2024 г.

Знеполският епископ Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров, показва справка на БТА. Той завършва Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Продължава обучението си в Пловдивския университет "Преп. Паисий Хилендарски" - специалност "Теология", който завършва през 2009 г.


Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир "Св. св. Козма и Дамян". Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм "Успение Богородично" в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив. На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.


Мелнишкият епископ Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт "Иван Вазов" в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов", информира БТА.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител "Св. Троица". Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит).

По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по "Теология". На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар.

По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски". По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в "Св. Александър Невски", като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски".