Главчев води турския посланик на проблемното ГКПП-Малко Търново

Главчев води турския посланик на проблемното ГКПП-Малко Търново

Служебният премиер Димитър Главчев и новият посланик на Турция в България Мехмет Саит Уянък ще посетят в близките дни ГКПП "Малко Търново" на българо-турската граница за да се запознаят на място с проблема с натоварения трафик и задръстванията. Съвместното посещение е договорено на среща днес в Министерския съвет (МС) с фокус върху необходимостта от съвместни координирани усилия за модернизация и оптимизация на граничните контролно-пропускателни пунктове. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите в служебния кабинет Людмила Петкова, заместник-министърът на вътрешните работи Тони Тодоров и шефът на Агенция "Митници" Георги Димов.

По време на срещата беше наблегнато на належащата нужда предвид сериозната натовареност на трафика по границата темата да започне да се обсъжда активно, включително на експертно ниво. По данни на Агенция "Митници" за последните 5 години трафикът от Турция през България се е увеличил с 50%, като се очаква тази тенденция да се запази и занапред. Освен това в момента ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле" е вторият най-натоварен граничен пункт в света и се очертава да заеме първото място. За да бъдем подготвени, са нужни съвместни усилия и координация за постигане на най-добри резултати, коментира Димитър Главчев.

За проблема многократно алармира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. В началото на май, след дългата поредица почивни той написа гневен пост в социалните мрежи след поредните километрични опашки на ГКПП и попита дали е редно една европейска граница изглежда по този начин.

“И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП-Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област това да се превърне в обща кауза, днес, когато в края на празниците всички се прибират, нямам думи, с които да изкажа какво виждам по снимките и колко дълго всъщност не виждат границата хората - за сега три часа, колко още не знам! Чакат майки с деца, бременни жени, възрастни хора… Така ли изглежда една европейска граница!? Срамота е!”, написа кметът в страницата си във фейсбук.

Пунктът е създаден преди близо 50 години. Има само един изход за леки коли и автобуси. Чака се по над 6 часа на отиване и над 6 на връщане. Малко, след като се излезе от самото ГКПП, остава само едно платно, където и коли, и автобуси тръгват в едно платно и се получава тапа. Не са виновни служителите на пункта, а инфраструктурата на самия пункт. Ако има допълнителна лента, няма да има проблем. Комшиите са готови с този проект и чакат нас, за да се направи ГКПП с 4 ленти, което да поеме трафика”, обясни Янчев.