Хотелиери гневни от "тапите" към Слънчев бряг, от община Бургас обещават да ускорят ремонта

Хотелиери гневни от "тапите" към Слънчев бряг, от община Бургас обещават да ускорят ремонта

В спешен порядък да бъде преустановен и замразен ремонта на пътя Сарафово – Бургас, който да бъде осъществен през есента, след края на летния сезон. За това настояват от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг.

От браншовата организация са изпратили писмо, адресирано до служебните министри на регионалното развитие и благоустройството и туризма, до областния управител на Бургас, кмета на Бургас до ръководството на Агенция Пътна инфраструктура.

„Обръщаме се към вас с огромно притеснение и недоумение във връзка със стартиралия основен ремонт в посока Слънчев бряг, който на практика поетапно затваря едното платно за движение и потокът от автомобили се пренасочва през северния обход на града“, пише в писмото.  

Хотелиерите определят дейностите по време на летния туристически сезон като недопустими.

"Независимо от алтернативното трасе и съдействието на пътна полиция в Бургас, „тапите", които се образуват на входа на Бургас от към магистрала "Тракия" и от северния обход на града са невъобразими. И това е само началото на сезона, а разбираме че проектът ще се осъществява до края на месец юли. На практика, Бургас е откъснат и от двете посоки, защото двата пътникопотока се сливат и отнема часове автомобилите да се придвижат. Вярно е, че участъкът, на който е започнат ремонт в момента, е с лоша инфраструктура, но е недопустимо рехабилитацията на пътя да се прави точно сега", пишат от Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

"Говорим за привличане на повече български туристи, за възможностите на уикенд туризма! Вие как си представяте българите да предпочетат нашето Черноморие при положение, че ще трябва да чакат по 2 или 3 часа в „тапа", за да влязат в Бургас и то в пика на летния сезон?  Не малка част от хората, които работят в хотели и обекти в Слънчев бряг, например, са от Бургас - някой пътуват от ж.к. "Меден рудник". Тези хора започнаха да се отказват от работата си, защото не могат да приемат, че ще пътуват до работните си места по 2 или 3 часа всеки ден в двете посоки", пише още в писмото на хотелиерите.

От общината в Бургас отговориха за Бургаспрес, че разрешението от АПИ за строителство е от края на май, а ремонтът е стартирал веднага след него.

„Отсечката е в изключително лошо състояние и нямаше как да издържи голямото натоварване през активния летен сезон. Ремонтът не може да се отложи за есента, защото при тази несигурна политическа обстановка има голям риск средствата да се загубят и да изпаднем в невъзможност да се отремонтира тази отсечка. Изграденият Северен обход осигурява бързо придвижване и бързо включване на автомобили от София към Слънчев бряг, без да се налага да влизат в Бургас. Имаме съдействието на КАТ, които регулират движението сутрин и вечер в пиковите часове. Докато не се изгради продължението на Северния обход в посока Лозово и Южното Черноморие, което е държавен ангажимент, по тази отсечка Бургас- Сарафово винаги ще има задръствания, независимо дали ремонтът ще приключи“, обясняват от общината.

Фирмата е поела ангажимент за удължено работно време, като целта е да се постигне предсрочно приключване на обекта, включително и с поставяне на осветление преди дадения краен срок- в средата на юли.