Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Изкуствен интелект довърши Десетата симфония на Бетовен

(снимка: CC0 Public Domain)

 

Изкуствен интелект успя да „композира” незавършената Десета симфония на Лудвиг ван Бетовен след две години усърдна работа на екип от музикални специалисти и компютърни инженери. Резултатът от тяхната работа ще се представи пред света след два дена – на 9 октомври. Предстои да чуем може ли изкуственият разум да композира музика, както и да поспорим къде е мястото на AI в творческия процес.

Когато Лудвиг ван Бетовен умира през 1827 г., са минали три години от завършването на Деветата симфония – творба, обявявана от мнозина като неговото най-велико постижение. По това време композиторът е започнал работа по своята Десета симфония, но поради влошаване на здравето така и не успява да напредне и да я завърши. В крайна сметка всичко, което оставя, са неподредени музикални „щрихи”.

Оттогава почитателите на Бетовен и музиковедите по света се чудят как ли би звучала Десетата симфония. Бележките на композитора блазнят мнозина да се опитат да разгадаят каква би била музиката. Но в крайна сметка никой не е успял да я пресъздаде. Досега.

Но ето, че благодарение на работата на екип от историци, музиковеди, композитори и компютърни учени, музиката на Бетовен ще оживее, съобщи The Conversation, цитирани от TechNews.bg.

Според екипа, тя ще е точно такава, каквато великият композитор си е представял. Пълният запис на десетата симфония на Бетовен ще прозвучи на 9 октомври 2021 г. – на същия ден, когато ще се състои световната премиера в Бон, Германия – кулминацията на две години съвместни усилия.