Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

Таен проход в Русокастро може да разкрие още тайни за средновековния град

През 2022 г. Регионалният исторически музей в Бургас предвижда серия от археологически проучвания.

Планира се продължаване на археологическите разкопки на средновековния град Русокастро. Там ще се допроучва щерната на замъка на крепостта, както и тайният проход с кулата-кладенец при северната стена на средновековния град. Разкопките ще бъдат финансирани от Община Камено; за финансиране РИМ–Бургас е кандидатствал с проект и пред Министерството на културата.

За пръв път бяха показани две от последните находки от крепостта Русокастро. Единият артефакт представлява керамичен съд с изображение на барс. Изображението е върху голямо блюдо, изпълнено е в техниката сграфито. Керамичният съд е част от изложбата организирана от РИМ–Бургас "Средновековна сграфито керамика от Българското Черноморие".  Другата необичайна и забележителна находка представлява конска кост, която се е използвала за гадаене; нагорещено желязо се допира до плешката, а гадателят гледа от обратната страна по какъв начин е разпукана костта вследствие от високата температура и по това е извършвал своите предсказания. 

Ще продължат разкопките на Акве калиде, в зоната на северната стена на римската баня. Тези разкопки са изцяло финансирани от Община Бургас.

Също така ще продължат подводните проучвания. Ще бъдат направени две експедиции – една от Центъра за подводна археология, която ще работи в залива Форос, и една съвместна, между НИМ и РИМ–Бургас, която ще работи в залива Ченгене скеле и край нос Каба бурун. И двете подводни експедиции се финансират изцяло от Община Бургас.