Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

С грандиозен концерт-спектакъл отбелязаха 35-годишния юбилей на танцовите състави в Камено

 

С грандиозен концерт – спектакъл  бяха отбелязани изминалите 35 години от създаването на Представителен ФТА“ Здравец“ , Представителен ансамбъл за автентичен фолклор и Детски танцов ансамбъл - град Камено. Техен главен художествен ръководител и хореограф е Димитринка Бакалова.  Вълнуващото събитие се състоя в концертния салон на читалище „Просвета-1927“, на което присъстваха кметът на общината Жельо Вардунски, председателят на ОС Радослав Балтаджиев, видни общественици, гости от Бургас и региона.

Вече 35 години ансамблите популяризират музикалния песенен, танцов и словесен фолклор на България. В репертоара им са включени десетки постановки,  хорови и солови произведения.

Концертите  по  блестящ  начин  разкриват българските  фолклорни  традиции. Изпълненията  на  танцьорите  се  отличават  с  изключителна  артистичност.

Представителен ФТА“ Здравец“ , Представителен ансамбъл за автентичен фолклор и Детски танцов ансамбъл са изнесли над 1200 концерта у нас и в чужбина. Лауреати са на  наши и международни конкурси  и фестивали.

Представителен ансамбъл за автентичен фолклор при Народно читалище “ Просвета-1927“ съхранява и стимулира интереса в усвояването  и любовта  между поколенията на българския фолклор, като важна част от националното ни богатство. Автентичните обичаи  “Джамал“ и  „ Как се чука чер пипер“ са емблематични за ансамбъла. Издирени  са и се изпълняват 9  автентични хора от Камено:  Кръстинската, Лявата, Попадийкината, Пайдушка, Бонена, Чапраз, Гръцката, Трите пъти, Ръченица.

Представителен ансамбъл за автентичен фолклор  е носител на званието „ПРЕДСТАВИТЕЛЕН“ на НС на ЦИОФФ  за България.

В края на церемонията Димитринка Бакалова получи поздравителен адрес от председателя на ЦИОФФ за България Емил Павлов. Със Златни лири бяха отличени ПААФ и ПТА " Здравец" от съюза на българските музикални и танцови дейци, както и поздравителни адреси за цялостно творчество.

„Не спирайте да творите, продължавайте да съхранявате традициите и обичаите на предците ни! Нека децата ни надграждат тази култура! Като кмет на община Камено, винаги съм подкрепял и ще продължавам да подкрепям с гордост културния живот в региона, а вие сте нашата емблема“, каза кметът на Камено Жельо Вардунски.