Жельо Вардунски: Ще подменим водопроводната мрежа във всички населени места

Жельо Вардунски: Ще подменим водопроводната мрежа във всички населени места

„Цялата водопроводна мрежа е стара – особено в малките населени места водопроводите са на 40-50 години, започнали са да стават канцерогенни. Има много аварии и загуби. Не се ли подменят, няма как да правим наземната инфраструктура, да ремонтираме улици или тротоари“. Това каза в интервю за BurgasPress кметът на Камено Жельо Вардунски. Той увери, че мрежата във всички населени места ще бъде поетапно реконструирана.

Както съобщихме, преди два месеца започна дългоочакваният ремонт на вътрешната мрежа в селата Русокастро, Ливада и Желязово. Проектът е по програма „Развитие на селските райони“ - мярка 7.2, а стойността му е близо 3 милиона лв. с ДДС.

Изпълнението на възложените дейности протича по план, безаварийно, като от общата предвидена за подмяна водопроводна мрежа с дължина 6255,50 м в Русокастро са изпълнени 1297,10 м. Подменени са 50 броя водопроводни сградни отклонения по следните улици: ул. „Митко Палаузов”, ул. „Люлин”, ул. „Цар Симеон”, ул. „Христо Ботев” и ул. „Марица”. От общата предвидена за подмяна водопроводна мрежа с дължина 697,9 м в село Ливада са изпълнени 100 метра. Подменени са 5 броя водопроводни сградни отклонения по клон 1.

„Повечето села са със собствени водоизточници. С климатичните промени се получават все повече проблеми със самата вода от водоизточниците, а когато имаме и загуба по трасето, подмяната става наложителна“, коментира кметът на Камено.

„Досега сме сменили водопроводите в Трояново, в Тръстиково и частично във Винарско. В момента тече подмяна в Русокастро, частично Желязово и Ливада, предстои това да се случи и в Полски извор“, добави Жельо Вардунски. Той подчерта, че едва след това ще започне с асфалтиране – първоначално на по-главни артерии, а след това и на по-малките улици.

„При тези изгнили тръби, дори и да асфалтираме предварително, става авария, ВиК започва да копае и резултатът е нулев. Водопроводите са много важно нещо в инфраструктурата на всяко населено място“, каза в заключение кметът на Камено.

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...