Община Камено стартира родолюбива инициатива за монумент на цар Иван Александър

Община Камено стартира родолюбива инициатива за монумент на цар Иван Александър

В тази връзка е открита дарителска сметка за набиране на средства. Монументът ще отбележи историческата битка при Русокастро, в която цар Иван Александър води армията на Българското царство към победа срещу византийската войска на 18 юли 1332 г.

Проектът ще започне на 1 юли (понеделник) от 10.00 ч. в гр. Камено, в творческата база на мецената Руси Куртлаков. Основната цел е да се изработи пластика на главата на великия български владетел Иван Александър с височина 3 метра. Сред инициаторите на тази родолюбива инициатива са меценатът Руси Куртлаков, областният управител на област Бургас проф. дн. Мария Нейкова, кметът на Община Камено Жельо Вардунски, директорът на РИМ – Бургас д-р Милен Николов, както и множество други граждани от региона и страната. Камъкът за пластиката, врачански варовик с тежест 8 тона, е предоставен от Руси Куртлаков. Автори на монумента са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро, където цар Иван Александър лично води армията на Българското царство в победоносната битка срещу византийската войска на 18 юли 1332 г.

Желаещите да подкрепят кампанията могат да направят дарения на следната банкова сметка:

Банкова сметка за дарения - Юробанк България АД сметка

BG94BPBI793731KA225800 BIC /код/ BPBIBGSF - за Бюста на Иван Александър

Тази инициатива е израз на почит към българската история и памет, подкрепяна от множество местни интелектуалци и общественици, граждани и родолюбиви българи. Вашата подкрепа ще помогне за осъществяването на този паметник на българското родолюбие и историческа памет. Идеята е също така крепостта Русокастро да се превърне в още по-популярно място, което съхранява историческата памет за славните времена и битки на България.

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...