Археолози разкриха нова кула в крепостната стена на Русокастро

Археолози разкриха нова кула в крепостната стена на Русокастро

Проучванията на археолозите в средновековния град Русокастро край Камено са в разгара си. През този сезон целта на учените е да изследват северозападната крепостна стена на града, която се намира между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ.

„Стената е дълга 60 метра, широчината й е около 2,60 м, на места стига до 3 метра. Доста къртовски труд предстои, защото всичко се върши на ръка. За съжаление, стената е много силно разрушена при набези на местни жители преди стотина години. Насипите от рухналата стена са до 2 метра и това донякъде ще ни затрудни“, обясни ръководителят на разкопките и директор на РИМ – Бургас Милен Николов.

В едната част на стената археолозите разкриват кула.

На призива на музея вече има откликнали доброволци, които да помагат при проучванията на крепостта.

Разкопките на Русокастро традиционно се финансират от Община Камено. Учените очакват финансиране и от Министерството на културата, за което има подаден проект. Това ще им позволи да продължат с проучванията и през есента.

Очакванията на археолозите са да бъде изяснен строежа на крепостната стена, която е преправяна четири пъти. Има строеж от началото на VI век, след него - българска стена от средата на XIII век. Тя е разрушена и е построена византийска, която пък е удебелена на места по времето на цар Иван Александър.  

 

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...