Започна изграждането на паметник на цар Иван Александър, ще бъде поставен на крепостта Русокастро

Започна изграждането на паметник на великия български цар Иван Александър. Днес бе даден официален старт  в творческата база на Руси Куртлаков в гр. Камено. 

Монументът ще бъде поставен на входа на средновековния град Русокастро, където цар Иван Александър лично води армията на Българското царство в победоносната битка срещу византийската войска на 18 юли 1332 г. Средствата за творбата в размер на около 20 хиляди лева, са осигурени от земеделските производители от Камено - Янчо Проданов и Илия Проданов. В резултат на този родолюбив акт ще бъде изграден монумент - триметрова глава на Цар Иван Александър на крепостта Русокастро.

Създаването на монумента има за цел да подчертае славните битки на България и да утвърди крепостта Русокастро като популярна туристическа дестинация, която да привлича все повече туристи.

Наред с изграждането на монумента, предстои създаването и на посетителски център в село Русокастро, където ще бъдат представени археологическите артефакти, открити на крепостта, както и етнографското богатство и обичаите на община Камено. Това ще позволи на посетителите да се запознаят не само с историческите събития, свързани с цар Иван Александър, но и с културното наследство на региона.

Автори на  проекта са Даниел Кънчев и Атанас Стоянов.

„Идеята за създаването на този паметник е на д-р Милен Николов, директор на РИМ-Бургас. Благодаря на проф. дн. Мария Нейкова - областен управител на област Бургас, за съдействието, на Илия и Янчо Проданови, които след кратък разговор с мен изявиха желание да помогнат със средства за създаването на творбата. Те се отзовават доста често и не за първи път даряват средства за различни каузи в община Камено. Сърдечно благодаря и на Руси Куртлаков, който също за пореден път подава ръка в създаването на нещо хубаво за всички граждани и гости на общината“, подчерта кметът Жельо Вардунски.

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...