Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

В Сунгурларе чакат туристическото обединение на общините, за да се развиват

 

Община Сунгурларе очаква създаването на туристически район „Южно Черноморие“, за да се развива. Идеята е на туристическото министерство, което иска да раздели България на девет региона.

 

„Това е начинът да се рекламираме не само в България, но и в чужбина. Осъзнаваме възможността за развитие на потенциала, който имаме“, коментира пред Gramofona.com зам.-кметът Диана Гурева. Съветникът на министър Николина Ангелкова и председател на комисията по туризъм към Общинския съвет в Бургас - Живко Табаков представи концепцията пред местната администрация в Сунгурларе.

 

„Туризмът при нас все още е на нов етап на развитие. Това изисква работа в партньорство, а обособяването на туристически район „Южно Черноморие“ е нашият шанс“, признават от администрацията в Сунгурларе. Регионът е известен с  качественото вино, което тук се произвежда. Именно на него залагат в общината, за да привличат туристи.

 

Частните винарни и музейната сбирка по лозарство и винарство в Сунгурларе ще са един от основните акценти при разработването на туристическата концепция на общината. В селата Бероново и Везенково пък има прекрасни къщи за гости, които са подходящи за почивка на семейства. „Запазили сме културните си традиции по селата и можем да предложим на нашите посетители почивка в такава среда, контакт с домакините и достъп до действащо стопанство“, обясни зам-кметът Диана Гурева. 

 

В момента Сунгурларе не работи по общи проекти с други общини, но от администрацията се надяват, че обединението на 13-те общини в Бургаско ще им помогнат да станат част от вече утвърдени туристически дестинации. Туристически регион „Южно Черноморие“ е най-малкият по брой общини, но за сметка на това е с най-развита леглова база, уточни Живко Табаков.

 

Според него до края на месец септември чисто административната част от създаването на Организацията по управление на туристическия район ще бъде готова. „Организацията няма да търси конкуренция между отделните общини. Напротив, замисълът е те да се допълват, а морските общини, които са с традиции в туризма да помагат на по-малките“, обясни още Живко Табаков.

Източник: gramofona.com