Warning: A non-numeric value encountered in /home/burgaspr/public_html/plugins/system/helix/core/helix.php on line 548

След скъпия ток, скача и цената на водата, а ВиК дружества в цялата страна са пред фалит

ВиК-дружества в цялата страна са пред фалит заради рекордното поскъпване на тока. Високата цена на електроенергията без съмнение ще вдигне и цената на водата, но с колко ще поскъпне тя зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране. Не може всяко дружество да си я вдигне само, трябва да мине през държавния регулатор, който да я одобри. Цената зависи дали водата се качва с помпи или на електричество. В различните части на страната увеличението е различно, съобщава бТВ. 

Така например, изчисленията показват, че разходите за ток на ВиК – Бургас са набъбнали със 123% през август спрямо същия период през 2020 г., или от 722 183 лева сметка за ток през август 2020 г., през тази година тя е 1 611 222 лева.

Председателят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски прогнозира рязък скок в цената на водата от 1 януари. 

Не е хубаво да стресираме хората, каза той, след като бе попитан от водещите с колко ще поскъпне водата. 

„От следващата година започва новият регулаторен петгодишен период. Дружествата трябва да дадат нови 5-годишни бизнеспланове и да има нарастване на цената на услугата от следващата година“, обясни шефът на Дирекция „ВиК услуги“ в КЕВР Ивайло Касчиев.

„Ние сме поискали такава корекция още от 1 юли. КЕВР е предупреден от профсъюзите, че ще преминат към протестни действия, ако не се вземат мерки за стабилизиране на ВиК дружествата. Ясно е, че като са в криза, са застрашени работните заплати на трудещите се“, заяви Престойски. 

„За съжаление регулаторът не се е активизирал, което ще доведе до много рязък скок на цените от 1 януари. ВиК дружествата нямат интерес от рязък скок на цените. Практиката показва, че в такива случаи веднага намаля потреблението и много се забавят плащанията“, добави той.

„Знаем, че сме в криза. Единственото, за което ще настояваме, е да може да съществуваме и да предоставяме услуги. Не говорим за рентабилност, за печалби. Ние сме в положение, при което трябва да оцелеем“, подчерта шефът на Съюза на ВиК операторите.