Международният валутен фонд оценява финансите на България

Международният валутен фонд оценява финансите на България

Приключва редовната мисия на Международния валутен фонд у нас, ръководена от Жан-Франсоа Дофен. Консултациите с българските власти бяха във връзка изпълнението на макроикономическите показатели и финансово-икономическите политики в страната.

Експертите на МВФ проведоха поредица от срещи с представители на правителството и Българската народна банка. Възстановяването на ДДС във всички сектори до нивата отпреди пандемията е първата от препоръките, които бяха отправени към страната ни, но финансовият министър отрече, че ще се вдигат данъци.

Очаква се днес да бъдат представени резултатите от прегледа на българската икономика.

Очаква се днес екипът на Международния валутен фонд, който инспектира финансите на страната ни, да представи доклад с оценките си. През миналата седмица представителят на Фонда за България Жан-Франсоа Дофен посъветва българските власти да помислят върху това плоският данък върху доходите от 10% да отпадне. Иначе казано - за по-големи заплати да се удържа по-голям данък.

Сред предложенията на МВФ е по-ниските ДДС ставки също да отпаднат, а за стабилизиране на пенсионната система да се мисли за отпадане на максималният осигурителен праг. Финансовият министър в оставка Асен Василев обяви, че подобни предложения Фондът отправя от години, но управляващите не планират вдигане на данъци.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...