Бургас е вторият град с най-скъпи жилища в страната

Бургас е вторият град с най-скъпи жилища в страната

Бургас е  на второ място в страната по поскъпване на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. спрямо предходното, съобщи Националният статистически институт.

Най-големият процент на увеличение е в град Стара Загора – с 8,2 на сто, следван от Бургас – с 6,3%, и Варна – с 1,7%. Поевтиняване има в Пловдив – с 0,5%, и минимално в София – с 0,1%.

През четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 1.2% спрямо предходното и с 10.1% за година. На годишна база поскъпването обаче е 10.1 на сто, сочат данните на НСИ.

Най-голямо увеличение на цените на жилищата през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното е отчетено в Стара Загора (8.2%), Бургас (6.3%) и Варна (1.7%).
Намаление е регистрирано в Пловдив (-0.5%) и София (-0.1%), отчита НСИ.

На годишна база в шестте най-големи града на България е отчетен ръст на цените на жилищата. Най-голям е в Русе (18.1%), следван от Бургас (17.3%) и Варна (15.7%).
Най-малко е увеличението на цените в Стара Загора (5.3%), Пловдив (7.3%) и София (9.7%).

Според брокери, скокът в цените се дължи най-вече на спокойния имотен пазар и повишеното търсене.     

„Действително има промяна на цените, има ръст нагоре, малък, но активността на пазара е голяма, понеже банките държат ниски лихвени нива. Това мотивира повече купувачи да участват на пазара и да купуват имоти”, обясни пред бТВ брокерът Надя Драгиева.

 

 

 

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...