Парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Парламентът забрани на Асен Василев да харчи пари от бюджета

Малко след полунощ Народното събрание гласува решение за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на България.

Така на практика депутатите забраниха на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг до назначаване на служебно правителство.

Вносители на предложението бяха председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ/СДС.

Решението беше гласувано със 131 гласа "за", а депутатите от ПП-ДБ напуснаха пленарната зала.

Гласуваното решение от парламента задължава министърът на финансите незабавно да преустанови разходите по консолидираната финансова програма с изключение на разходите за пенсии, трудови възнаграждения, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг до назначаването на служебно правителство, предаде БТА.

Освен това с решението се задължава в срок до 9 април 2024 г. министърът на финансите да предостави на Народното събрание пълен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи по дати за периода от 4 април до 10 април 2024 г., включително, да задели неснижаем остатък по единната сметка в размер, достатъчен за обезпечаването на плащанията за пенсии за месец април 2024 г.

 

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...