Кои ще са най-търсените професии у нас в следващите години?

Кои ще са най-търсените професии у нас в следващите години?

В следващите години най-търсени професии в България ще бъдат инженери, архитекти, хора с техническо образование. Това каза Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта пред Bulgaria ON AIR.

Към момента в България все повече се търсят хора със средно или средно техническо образование, тъй като там е огромният недостиг. Много голямо търсене има на всякакви видове техници, инженерни кадри в медицината и строителството, също асансьорни техници, посочи експертът.

„Има професии, в които се обучават по 20-30 души на година, което е крайно недостатъчно. Наблюдаваме също много голям ръст на търсенето на счетоводители - оперативни счетоводители, главни счетоводители, такива, които владеят езици", каза още гостът.

По думите му пазарът на труда у нас е в стагнация, защото има недостиг в определени сфери и професии, които не могат да бъдат запълнени поради липса на квалифицирани кадри, а в същото време се наблюдава спад на търсенето на работна сила.

„Наблюдаваме и спад на търсенето. Безработицата е ниска, а работодатели търсят много по-малко персонал. Особено осезаем е спадът в аутсорсинг и IT сектора. Някои говорят дори за 40% спад на позициите, което е много голям процент. Това създава една ситуация на пазара на труда, каквато не сме виждали, от която единственото излизане е със свежа кръв", отбеляза експертът.

По негови думи част от решението на проблема е да се върнат повече българи от чужбина и да се внасят кадри от трети страни, тъй като този внос е бил ограничен в пъти през миналата година. Държавата трябва да подкрепи политики за връщане на българи от чужбина, да се внасят кадри, но не нискоквалифицирани, на следващо ниво – техници, инженери, посъветва Първанов. 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...