Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, реши НОИ

Окончателно: Пенсиите се увеличават с 11% от 1 юли, реши НОИ

Надзорният съвет на НОИ реши увеличението на пенсиите от 1 юли да е с 11%. Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието на Националния осигурителен институт.

Единствено от Асоциацията на индустриалния капитал са гласували "Въздържал се". Решението на Надзора е окончателно, обясни служебният социален министър Ивайло Иванов.

Припомняме, че доклад на експерти от НОИ показа, че осъвременяването на пенсиите трябва да е с 10%. Причината - средният осигурителен доход и инфлацията са се повишили с по-малко от прогнозираното в края на миналата година. А именно от тези показатели според Кодекса за социално осигуряване зависи осъвременяването на пенсиите.

Още вчера служебният премиер, заяви, че индексацията по швейцарското правило ще бъде с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО за този година. След заседанието на Надзорния съвет на НОИ служебният социален министър обясни, че не е необходимо парламентът да се събира извънредно, както поиска една от парламентарните групи.

Великденските добавки няма да повлияят на увеличението на пенсиите. Едното няма нищо общо с другото. Парламентът не може да взима решения, това е в правомощията на Надзорния съвет на НОИ, който взима решение с колко да се увеличат пенсиите, заяви на брифинг служебният социален министър Ивайло Иванов.

"Политиците не трябва да влияят върху взимането на решенията на един независим орган, АИКБ не са поискали 10 процента, въздържаха се", допълни Иванов.

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...