Еврокомисията очаква ръстът на заплатите в България да се забави

Еврокомисията очаква ръстът на заплатите в България да се забави

Европейската комисия запази прогнозата си за 1.9% икономически растеж в България през 2024 г. в своя пролетен икономически доклад. Очакваният от Брюксел ръст остава далеч под очакванията на вече бившия финансов министър Асен Василев за 3.2%, на базата на който беше направен Бюджет 2024. За следващата година Брюксел съществено повишава очакванията си и вместо заложения в зимния доклад 2.5% растеж, сега очаква 2.9%, пише economic.bg.

Европейската комисия прогнозира забавяне при ръста на заплатите в България до около 10% средногодишно. За сравнение, за първото тримесечие на 2024 г. той е 16.8% по данни на националната статистика.

„В бъдеще се очаква растежът на заплатите да се установи на около 10%, близо до дългосрочната средна стойност, тъй като инфлационният натиск отслабва“, посочва Европейската комисия.

Институцията посочва, че потреблението на хората се е забавило в началото на 2024 г., но прогнозата е да се възстанови в остатъка от годината благодарение на продължаващия ръст на заплатите.

Брюксел очаква също така българският износ да започне да расте след първото тримесечие на тази година благодарение на възстановяването на външното търсене. Успоредно с това се очаква и ръст на вноса, а оттам – и по-големи приходи от ДДС при внос в държавната хазна.

Европейската комисия вече очаква и по-ниска инфлация в България – 3.1% за тази година вместо 3.4%, както бе прогнозата през февруари. За следващата година инфлацията също е понижена – 2.6% вместо 2.9% от зимния доклад.

Еврокомисията обаче не дава прогноза дали по този начин инфлацията ще бъде допустима за влизане на България в еврозоната. Брюксел подчертава обаче, че инфлацията в сектора на услугите ще остане относително силна, движена от нарастващите номинални заплати в сектора и изтичането на мярката за намален ДДС за ресторантьорски и кетъринг услуги. Въпросната COVID мярка бива удължава вече на няколко пъти.

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...