Няма да има съществено поскъпване на тока за битовите потребители

Няма да има съществено поскъпване на тока за битовите потребители

Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители няма да има, заяви в ефира на бТВ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. 

„През изминалата седмица имахме среща с премиера Димитър Главчев и с вицепремиера и министър на финансите Людмила Петкова по отношение на това да осигурим финансов ресурс от държавния бюджет за покриването на натрупания дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Имам уверението, че на база мой доклад, който ще внеса в Министерския съвет, този дефицит ще бъде покрит. На първо място това ще доведе до снижаване на увеличението на цената и минимизиране на този ефект“, посочи министър Малинов. 

Той припомни, че определянето на цената на електрическата енергия на регулирания пазар за битовите потребители е функция единствено на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). „Като правителство, имайки предвид, че голяма част от производствените мощности на електроенергия се намират под шапката на Министерството на енергетиката, работим за минимизиране на този ефект“, отбеляза служебният министър на енергетиката. 

Владимир Малинов съобщи още, че е имал среща с ръководствата на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ „Козлодуй“. „Това, за което имам уверение, е, че на база допълнителен анализ, който ще извършат те, в понеделник ще подадат ново заявление със значително по-нисък процент за увеличение на цената, която ще бъде изискана от АЕЦ „Козлодуй“ в микса на регулирания пазар“, каза той. 

„Имаме и други източници и механизми, но нека оставим колегите от КЕВР да свършат своята работа, да направят анализа, тъй като все по-голям дял в цената за битовите клиенти би следвало да заемат и възобновяемите източници. Цената, която наблюдаваме в момента на пазара на енергията, произведена от възобновяеми източници, е достатъчно атрактивна. Мисля, че увеличението на цената може да бъде минимално, в рамките на инфлационните процеси“, обясни Владимир Малинов.

  • Ръст на младежката безработица в България през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на ...