Eто къде предпочитат да инвестират българите във ваканционен имот

Eто къде предпочитат да инвестират българите във ваканционен имот

Най-предпочитаните локации за покупка на ваканционен дом от българите, когато говорим за море, това са районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият район на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол). На фона на отчетеното покачване на цените на ваканционните имоти в България през последните няколко години, в началото на 2024 г. вече се усеща успокоение на пазара, пише economic.bg.

По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планински курорти с около 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А ръстовете в търсенето предоставят отлични условия за продажба на такива имоти.

По данни една от консултантските компании най-търсени в момента са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям.

Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние.

Изчисленията на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м.

Макар да се наблюдава известно забавяне на ръста на цените, развитието на пазара на ваканционни имоти продължава, пишат от агенцията в своя анализ.

 

  • Ръст на младежката безработица в България през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на ...