Депутатите одобриха 6 милиарда лева за проекти на общините

Депутатите одобриха 6 милиарда лева за проекти на общините

Почти единодушно, с изключение на двама от независимите депутати, парламентът одобри на първо четене втората актуализация на инвестиционната програма за общините. Така програмата набъбва до 2529 проекта на стойност 6.2 млрд. лв. Само за тази година пък са заложени да бъдат изхарчени 4.5 млрд. лв. Това обаче изглежда абсолютно нереалистично, тъй като за половин година изплатените средства са само около 100 млн. лв. заради бавната подготовка на общините.

Възможно е, както се е случвало вече, парите да се прехвърлят, например, по сметката на Министерството на регионалното развитие (МРРБ) и така да се използват за следващите години, пише economic.bg.

Детайлна справка на актуализирания списък показва, че вече повечето общини са калкулирали проектите си така, че да получат максималното финансиране, което им се полага според условията на програмата.

„Някои общини се справят много по-добре от други. Това е национално състезание, а някои кметове още не са разбрали, че са в това състезание. Общините нямат право на оправдания“, коментира от трибуната депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров.

Идеята на програмата е по утвърден механизъм общините да получат финансиране на приоритетни регионални проекти. Досега финансирането на капиталовите инвестиции на общините се осъществяваше масово чрез постановления на Министерски съвет.

Според Димитров именно това е правилният подход, който дава на Северна България справедлив достъп до капиталови разходи.

На същото мнение е и Елван Гюркаш от ДПС, според която това е „100% програмно бюджетиране на капиталовата инвестиционна програма“ и чрез нея се осигурява икономическо развитие и в по-малките населени места.

Списъкът на проектите за реализация от общините в България набъбна сериозно от първоначалната идея за 1-милиарден фонд, който да финансира приоритетите им до програма за 6.2 млрд. лв. Една от причините пък се явява и липсата на сито - първоначалната идея бе за инвестиции в приоритетни улици и ВиК, но впоследствие тя обхвана всички идеи на кметовете. Така в списъка място намират и изграждането на музей на Георги Парцалев в Левски, парк в Ловеч, плувен комплекс в Челопеч и спортни зали в десетки общини.

В Бургас част от проектите за близо 250 млн лева включват реконструкция на ул. „Одрин“, Южния обход, етажен паркинг за „здравни нужди“, изграждане на студентски кампус и на приют за кучета в „Меден рудник“.   

 

  • Изчисляването на отстъпката при продажбата на ученически раници, облекла и пособия в кампании от тип...