Очаква ни лято, наситено със събития, вижте някои от тях (ВИДЕО)

Бургас се готви да посрещне Лято 2024, което се очертава да бъде наситено с много и най-разнообразни събития. Това стана ясно на среща, посветена на туризма, която се проведе в Морското казино по съвместна инициатива на бургаските общински съветници, председателя на местния парламент Михаил Хаджиянев и Консултативния съвет по въпросите на туризма към кмета на Община Бургас. По време на събитието бе презентиран и най-новият рекламен видео клип на Бургас за сезон -2024.

Модератор на инициативата „Развитието на туризма в Бургас” бе Радовеста Стюърт, директор на ОП „Туризъм“. Тя представи  доклад за изминалата 2023 година и направи своеобразно сравнение за показателите и развитието на туризма спрямо предходните две години, запознавайки присъстващите с дневния ред на събитието.

От представените доклади стана ясно, че Бургас бележи ръст на вътрешния пазар с 8.6 % спрямо 2022 година и 19.4 % спрямо 2021 година. Чуждестранните туристи също са с 14 % повече, ръст има и в леговата база за местата за настаняване - от 8072 през 2023 са се увеличили на 12 298.

„Бургас търси целогодишна заетост. Тази година отправяме поглед към спортния туризъм, популяризирането на нова информационна платформа, а на 15 август ще отбележим една голяма годишнина – 10 години туристически комплекс остров Света Анастасия.”, допълни Радосвеста Стюърт.

Зам.-кметът по Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина представи ползите от иновативния проект за Анаеробната инсталация в контекста на туристическия бизнес

„Разчитам на обратната връзка на хотелиерите и ресторантьорите. Искаме да работим в тясна връзка с тях, за нас са важни всички сигнали и препоръки. Към момента тече актуализация на приложението Смарт Бургас, предвидили сме да раздадем биоразградими торби за събиране на боклук и ежедневно извозване на отпадъците. Работата на анаеробната инсталация е 24 часа в денонощие, което означава реагиране по всяко време”, сподели зам.-кметът по „Стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата”

Зам.-кметът по „Култура и вероизповедания” Диана Саватева представи презентация на тема „Култура и туризъм – взаимодействие и синергия”. Тя постави фокус върху емблематичните събитията в културната програма и интегрирането на независимия  сектор.

Сред водещите събития са Spice music festival, Teen boom fest, Пясъчният фестивал , филмовите и фолклорни фестивали.

Тази година, в дните 6-8 юни, ще се проведе и първото издание на Международен литературен фестивал на страните от черноморския регион. Бе презентирана и концепцията „Бургас привлича, Бургас създава, Бургас излъчва,” както и първите 14 тематични уикенда за 2024, които се превърнаха в запазена марка на града.

Акцентите на Сезон 2024 г. – спортен туризъм и фестивален туризъм представи Манол Тодоров, зам. – кмет „Спорт и туризъм”.

„На Бургас му се носи славата на „Спортна столица”, това го казват всички промоутъри, клубове и организации. Тук има перфектна спортна инфраструктура. Ние вече сме готови да приемем големи лагери и ще работим в тази посока. Сред важните спортни събития са Купа Дейвис в тениса, баскетболни турнири, през април ще има спортна купа по акробатика, събития с бойните спортове  с участието на големи звезди от ММА, а домакинството на града ни ще бъде избрано пред това на Истанбул и Букурещ. Бургас ще е домакин на международния Гимнастически фестивал „Златни години“ Golden Age Gym Festival за хора над 50 години, вече са регистрирани над 2000 участници”, коментира още Манол Тодоров.

Андрей Рунчев, депутат и зам-председател на Комисията по „Транспорт и съобщения” в Народното събрание, и общинският съветник Евелина Михалева, председател на Комисията по транспорт и безопасност на движението, насочиха разговора към Летище – Бургас, важна тема сред общините в целия регион.