Стартира строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“

Стартира строителството на новата пречиствателна станция на язовир „Ясна поляна“

Започнаха изграждането на нова помпена станция до язовир "Ясна поляна" край Созопол, който снабдява с питейна вода целия югоизточен регион. Символичната първа копка направиха областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кметовете на общините Приморско, Царево и Средец.

Още миналата година бяха предприети спешни мерки заради опасността от срутване на амортизираната помпена станция. За решаване на проблема бяха отпуснати 23 милиона лева, заяви Нейкова. От днес строежът на новата помпена станция и ново филтърно стъпало за водите започва, като се предвижда мащабното съоръжение да бъде завършено за 10 месеца.

„Ще бъде изградена нова помпена станция с ново филтърно стъпало, защото старото е аварирало. Спешно е укрепено, за да може да издържи известно време. Надяваме се да издържи до края на туристическия сезон. Новото строителство по никакъв начин не засяга работата на пречиствателната станция”, уточни главният изпълнител на обекта Иван Иванов.

От ВиК дружеството гарантират, че няма да бъде смутено водоснабдяването към Южното Черноморие, особено в натоварения туристически летен сезон.