С вой на сирени почетохме паметта на Христо Ботев

С вой на сирени почетохме паметта на Христо Ботев

2 юни е денят на един от най-великите синове на България и гениален поет Христо Ботев. На този ден си спомняме, че Ботев е дал на България не само най-красивите си стихове и публицистика, а е отдал и живота си, за да я види свободна.

Точно в 12 часа с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани страната отдаде почит към паметта на загиналите за свободата на България. Традиционно на историческия връх Околчица във Врачанския Балкан, където преди 148 години героично е загинал Ботев, има всенародно поклонение.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България.