Бургас почете 100-годишнината от рождението на режисьора Юлия Огнянова

100-годишнината от рождението на режисьора Юлия Огнянова беше отбелязана в Бургас. Инициативата под надслов „Уроците на Юлия Огнянова - Академия за достойнство” събра в Кукления театър нейни студенти, изследователи на преподавателската и творческата й дейност. Пътят й започва от драматичния театър в морския град, където Юлия Огнянова дебютира като режисьор с представлението „Майка кураж”.

„Юлия Огнянова не прави спектакли, тя прави послания. При нея срещите продължаваха до 3-4 сутринта. Разговорите не можеха да се прекъсват. Лягахме за час, два и от 6 часа пак започваш. Ние общувахме с часове и по телефона. Така се създадоха книгите. Юлия трябва да се чете. Проявите за нея не трябва да са събитийни, около датата на нейното рождение и смърт. Тя вярваше, че със средствата на театъра може да бъде променено обществото.”, каза Румяна Емануилуду, която е автор на 7 книги за работата и живота на Юлия Огнянова, сред тях „Уроците на Юлия Огнянова“, „Юлия и клоуните“, както и „Завещаното от Юлия Огнянова“.

Дигитална изложба и документален филм, посветени на знаменитата режисьорка, бяха част от събитието. Публиката видя и представлението „Филифьонката“ с режисьор Петър Тодоров, получило през 2019 г. наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за най-добър куклен спектакъл. 

Сред учениците на Юлия Огнянова е Христина Арсенова, директор на Държавния куклен театър в Бургас, която я нарича „учител на морал и нравственост“.

В разговора се включиха още Петър Тодоров - съосновател на фондация „Театър в куфар“ и на фестивала за танцов и визуален театър в Бургас "Ерата на Водолея", както и Нина Димитрова - артист, режисьор и създател на театър „Кредо”.

„Много е трудно да говориш за най-важния човек в живота си. Ние, нейните ученици, бяхме нейните деца. Нашите часове по режисура се провеждаха в нейния дом - ние отивахме там в 9 сутринта, стояхме до 21 часа. Тя готвеше за нас. Времето минаваше неусетно. Самата тя не желаеше да идва много в академията. Интересен факт за Юлия Огнянова е, че тя нямаше академични титли, защото нямаше нужда от тях.”, спомни си Петър Тодоров.

„Тя е светицата и бомбаджийката на театъра. Неоправна в чисто битовите неща, но рентген за изкуството”, добави Нина Димитрова.

Честването е по инициатива на Държавен куклен театър – Бургас и Издателска къща „Знаци”, с подкрепата на Община Бургас.

 
 
  • Победител в категорията „Съвременна българска драматургия“ е Борис Кръстев – за „Кулата“  („Театър 1...
  • Актрисите от Кукления театър в Бургас Неделина Роселинова и Десислава Минчева-Тодорова спечелиха наг...
  • "Монолози за вагината" получи две награди „Златен кукерикон“ на церемония, състояла се тази вечер в ...