Gallup: Положителните емоции на хората в света са рекордно високи от 2020 г. насам

Gallup: Положителните емоции на хората в света са рекордно високи от 2020 г. насам

Положителните емоции на хората в световен мащаб са най-високите, наблюдавани от 2020 г. насам, а отрицателните емоции намаляват леко за първи път от 2014 г.,според доклад на Gallup, цитиран от световните агенции.

Мащабно многохилядно проучване в 142 страни e установило, че хората посвещават все повече време на ученето на нови неща и усвояват нови знания с рекордни темпове. Самотата и стресът все още са проблем, но особено младите хора бързо се възстановяват след пандемията.

Общата нагласа е, че има повече неща, за които човек да се радва, отколкото е било преди.  

Докладът се основава на почти 146 000 интервюта от 142 различни страни и включва въпроси за това колко често хората са се усмихвали, смели са се, чувствали са се уважавани или са научили нещо интересно.

Сред хората намаляват също така емоции като безпокойство, стрес, тъга и гняв, както и физическа болка. Тези резултатите са изненадващо оптимистични, като се има предвид, че в световен мащаб не липсват новини, предизвикващи безпокойство.

Усещането за щастие е най-високото от началото на пандемията, то се определя като стойност с числото 71 от 100 по индекса на положителното преживяване.

За сравнение, докладът от 2021 г. класира глобалното щастие на 69 от 100, а негативните преживявания – на най-високото ниво за всички времена, пише zdrave.net.

Въпреки стреса и самотата младите хора са се оказали издръжливи. Въпреки това според тазгодишното проучване отрицателните емоции са по-високи, отколкото преди десетилетие, има и огромни различия в благосъстоянието на страни в конфликт като Украйна.

САЩ изпадат от списъка на 20-те най-щастливи страни, до голяма степен поради това, че младите хора споделят усещане за по-голямо нещастие, според предишен доклад на Gallup.

Самотата продължава да бъде проблем, засягащ около един на всеки петима души по света. Самотните хора също са по-склонни да съобщават, че се чувстват тъжни, притеснени или ядосани, а други изследвания показват, че това може да има сериозни последици за здравето.

Има обаче причина да сме оптимисти, дори когато светът се бори с война, политически сътресения и природни бедствия, сочат данните. Повече от половината анкетирани хора са споделили, че са направили нещо нова или са научили нещо интересно през предходния ден, което е рекордно високо ниво.

Проучването установява също, че младите хора като група са били издръжливи на стреса от последните няколко години и са се възстановили до нивата на щастие отпреди пандемията по-бързо от хората на възраст над 30 години.