Започнаха археологическите проучвания на крепостта Русокастро, включват се и доброволци

Започнаха археологическите проучвания на крепостта Русокастро, включват се и доброволци

Археолозите от Бургаския музей започнаха разкопки в средновековния град Русокастро. През тази година целта им е да се разчисти изцяло северозападната крепостна стена на града, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ.

„Обектът вече е почти е почистен, работим! Утре предстои да премахнем аварийната си консервация и да започнем същинските разкопки. Стената е дълга 60 метра, дебела е между 2,40 и 2,60 м., на места е до 3 метра. Доста „египетски“ труд предстои, защото всичко ще се върши на ръка. Насипите от рухналата стена са до 2 метра и това максимално ще ни затрудни, но ще се справим!“, разказа пред БНР ръководителят на разкопките и директор на РИМ – Бургас Милен Николов.  

Има доброволци, които са откликнали на призива на музея да помогнат при разкопките. В първия ден са се включили двама младежи, а археолозите очакват и още желаещи, които да помогнат при проучването на крепостта.

Проучванията са финансирани традиционно от Община Камено. Музеят очаква финансиране и от Министерството на културата, за което има подаден проект.

„Сигурен съм, че Русокастро ще продължи да ни изненадва с интересни открития, затова е важно да се продължим с проучванията. Засега имаме финансиране за работа ни през следващите два месеца. Надяваме се, че ще ни бъдат отпуснати още средства, за да можем да работим и през есента“, добави Николов.

Очакванията на археолозите при тазгодишните проучвания да бъде изяснен строежа на крепостната стена, която е преправяна четири пъти. Съществува строеж от началото на VI век, след това българска стена от средата на XIII век, която е разрушена и е построена византийска, а самата тя е била удебелена на места по времето на цар Иван Александър.  

 

  • В Камено побързаха да украсят града с празнична първомартенска премяна. От днес с цветовете на Баба...
  • Представителният ансамбъл за автентичен фолклор към читалище „Просвета-1927“ – Камено се върна с две...
  •   Новият стар кмет на Камено Жельо Вардунски спечели с 74.16 % своя трети мандат на местните избори...