Предстои вълнуваща Нощ на музеите в Поморие

Предстои вълнуваща Нощ на музеите в Поморие

На 29.06 /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града.

Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят на културните институции, участващи в инициативата, непрекъснато се увеличава. В световен мащаб нараства и броят на посетителите, които с желание се възползват от интересната възможност. Всички жители и гости на Поморие са поканени да присъстват и на събитията в Поморие при вход свободен!

Посетителският център „Поморийско езеро“, Музей на солта, Посетителски център по рибарство и морско дело, Исторически музей и Античната куполна гробница очакват своите посетители за една магична вечер с музика и история.

16.00 ч. Посетителски център „Поморийско езеро“ - представяне на колекция от вулкански скали и вкаменелости от края на Мезозойската ера и ерата на динозаврите. Лектори: проф. Димитър Синьовски (МГУ „Св. Иван Рилски“) и Николай Бояджиев (МИГ Поморие).

17.00 ч. Музей на солта - представяне на обновена и обогатена постоянна експозиция.

18.00 ч. Посетителски център по рибарство и морско дело. Откриване на изложбата: „Морският клуб в Поморие от неговото създаване до края  на 80-те години на ХХ в.”. Демонстрация на плетене на рибарски мрежи и направа на морски възли от стари поморийски рибари.

20.00 ч. Исторически музей – Поморие - представяне на реставрирана късноантична многоцветна мозайка, експонирана в двора на музея.

21.00 ч. Посетителски център „Поморийско езеро” - лекция и презентация на тема „Как се снимат диви животни?“, лектор Веселин Граматиков.

В 22.00 ч. Антична куполна гробница ще започне камерен концерт „Музикално пътешествие из времето и пространството“, с изпълнители  Бояна Зарева – цигулка, виола, вокал; Деница Серафимова – вокал, перкусии; Анита Нейчева – бендир, перкусии; Костадин Ланджов – класическа китара; Йордан Владев – флейти, пиано, ударни

Музейните обекти ще бъдат отворени от 16.00 до 24.00 ч. при вход свободен. 

  • Община Поморие отпусна 1000 лева в подкрепа на хората от Дружеството на инвалидите в града. Със сред...
  • Със средства от капиталовата програма на Община Поморие бе направен основен ремонт на улица „Арда“ в...
  • В изпълнение на „Програмата за храни и основно материално подпомагане – операция Подкрепа“, съфинанс...
  • Вокална група „Таланти“ при СУ „Иван Вазов“ – Поморие спечели призово място на Международен конкурс ...